Nordiske tiltag


Elementerne i sprogkampagnen bygger på både nordiske og nationale aktiviteter og omfatter også en konkurrencedel. 
Kampagnens nordiske dimension omfatter følgende tiltag:

Sprogpiloterne

Sprogpiloterne er et undervisningsforløb hvor nordiske grundskolelærere uddannes til at undervise elever i nordiske sprog som nabosprog og som fremmedsprog. Projektet ligger under de Nordiske Perler og støttes af Nordisk Ministerråd, Nordisk Kulturfond og de Nordiske Perler.


Norden før og nu
Norden før og nu er en hjemmeside udviklet af Danmarks Radio. Siden indeholder undervisningsmaterialer for børn og unge om de nordiske landes geografi, historie og sprog. Projektet er støttet af Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond.


Nordisk Klimadag
Nordisk Klimadag er et tiltag for alle skoler og gymnasier i Norden. Formålet er at få børn og unge i Norden med i kampen for et bedre klima – og at styrke det nordiske sprogfællesskab. Projektet er initieret og støttet af Nordisk Ministerråd. Klimadagen blev afhold i 2010  klimadagen 2010 og igen i 2011. (Se også klimachatten fra 2010)


Norden i Bio
Norden i Bio er et undervisningsmateriale der henvender sig til skoleelever. Materialerne består af temaopdelte filmpakker der indeholder kortfilm på de nordiske sprog og undervisningskompendier. Formålet er at forbedre skoleelevernes sprogkundskaber. Materialet er udviklet af Foreningerne Nordens Forbund og støttet af blandt andet Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond.


Tekstkompetence i Norden Nordisk Projektbank
Tekstkompetence i Norden – Nordisk Projektbank er en database over forskellige læse- og skriveprojekter i Norden. Databasen udvikles af Nationalt Videncenter for Læsning i Danmark efter opdrag fra Rådgivningsgruppen Nordisk Skolesamarbejde (NSS) under Nordisk Ministerråd
Artikel om Nordisk projektbank
Artiklen er trykt i
NORGE - Norsklæreren (nummer 2 2011 mai)
SVERIGE - Svenskläraren (nummer 2 2011 april) 
DANMARK - Læsepædagogen (nummer 4 2011 september)
FINLAND - Opettaja (våren 2011) + Svensklärartidningen (hösten 2011)
NORDEN - Sprog i Norden 2011

Konkurrence for lærerstuderende i Norden

I samarbejde med Lis Madsen har Nordisk Sprogkampagne udskrevet en konkurrence for lærerstuderende i Norden hvor man kan vinde 10.000 DKK for sin bachelor- eller hovedopgave. Indleveringsfristen er d. 1. juli 2011. Vinderne blev islandske Guðrún Tinna Ólafsdóttir og danske Bettina Dam Rüger.

Digitalt undervisningsmateriale
Kampagnen skal inspirere nordiske universiteter til at udvikle og tilgængeliggøre digitalt undervisningsmateriale.


Seminarrække om arbejdet med nordisk sprogforståelse
I samarbejde med nordiske huse, nordiske informationskontorer og Nordisk Kulturfond vil der blive afholdt en række seminarer forskellige steder i Norden. Temaerne for seminarrækken er arbejdet med nordisk sprogforståelse og mulighederne for at søge støtte til nordiske projekter. Det første seminar vil blive afholdt i Nordens Hus på Færøerne d. 2. marts 2011.
 
 
Nordisk litteratur til tjeneste
Bogen Nordisk litteratur til tjeneste er en tekstsamling der henvender sig til nordiske gymnasieelever og studerende. I forbindelse med den nordiske sprogkampagne skal hele værket gøres tilgængeligt på internettet i en søgbar version hvor det fx er muligt at få adgang til oversættelser af bestemte gloser ved mouse over. På længere sigt vil digitaliseringsprojektet muligvis også omfatte andre undervisningsmaterialer.
 
Lån en nordbo 2.0
Lån en nordbo er oprindeligt udviklet af Nifin, Nordens Institut i Finland, for at skabe interesse i Finland for svensk sprog og kultur. Konceptet er senere blevet videreudviklet i samarbejde med Svenska.nu
 
Flere tiltag vil blive iværksat i løbet af kampagneperioden og vil løbende blive omtalt her på siden.
 

Konkurrencer

Nordiska Ministerrådet utlyser 500 000 DKK till goda språkverktyg
 
Nordiska Ministerrådet utlyser en tävling i utvecklandet av förslag till produkter som kan användas i Nordiska Ministerrådets satsning på att styrka barn och ungas förståelse av danska, norska och svenska i samtliga nordiska länder. Prissumman ligger på 500 000 danska kronor för utveckling av en produkt. Ministerrådet uppmanar aktörer inom kultur- och utbildningsområdet samt forsknings- och innovationsområdet att delta i tävlingen. Produkterna skall vara attraktiva för barn och unga, av hög kvalitet samt bidra till att Språkkampanjens mål uppfylls. Sista ansökningsdag är 15 juni 2011
Nordiska Ministerrådet utlyser 500 000 DKK till goda språkverktyg.
 
Nordiska Ministerrådet utlyser en tävling i utvecklandet av förslag till produkter som kan användas i Nordiska Ministerrådets satsning på att styrka barn och ungas förståelse av danska, norska och svenska i samtliga nordiska länder.

Prissumman ligger på 500.000 danska kronor för utveckling av en produkt. Ministerrådet uppmanar aktörer inom kultur- och utbildningsområdet samt forsknings- och innovationsområdet att delta i tävlingen.

Produkterna skall vara attraktiva för barn och unga, av hög kvalitet samt bidra till att Språkkampanjens mål uppfylls.

Sista ansökningsdag: 15 juni 2011.

Vinnarna publicerades 28 juni 2011 og blev Föreningarna Nordens Förbund och Snöball Film.
Se udbudsteksten Se pressemeddelelsen
 


Lav din egen hjemmeside med mono.net